Napirend

Előadások listája | Napirend | Letöltések

Napirend
2011. október 6, csütörtök
8.30-9:00 Regisztráció
 
Megnyitó - A nyílt forráskódú BI Magyarországon
Arató Bence, BI Consulting

Az előadás áttekintést ad a nyílt forráskódú BI szoftverek hazai helyzetéről, a piaci és felhasználási trendekről a 2011-es BI-TREK kutatás eredményei alapján.

 
Nyílt forráskód 2011-ben: lehetőségek és veszélyek
Dr. Szentiványi Gábor, ULX

Az előadás áttekinti az elmúlt évek jelentősebb nyílt forráskódú történéseit, kezdeményezéseit, sikereit, valamint a különféle vállalati stratégiákat, amikkel sikert próbáltak elérni a nyílt forráskód területén. Kitér arra, hogy milyen vállalatoknak sikerült ez, és miért, valamint hol szenvedtek csorbát, amennyiben nem. Szó lesz még arról is, hogy mit hozhat a jövő, azaz az elkövetkező években milyen új lehetőségekkel és veszélyekkel találkozhatunk a nyílt forráskóddal kapcsolatban, és várhatóan milyen irányokban láthatjuk majd a legnagyobb fejlődést.

 
New Features in the Infobright Community Edition (ICE)
Dominik Slezak, InfoBright

Az előadás bemutatja az InfoBright adatbáziskezelő legújabb kiadásában megjelent olyan újdonságokat, mint a lekérdezésekre közelítő pontosságú válaszokat villámgyorsan előállító RoughQuery és az adatok speciális eloszlását és belső összefüggéseit hasznosító DomainExpert.

10:30-10:50 Kávészünet
 
Pentaho 4: Mindennapi BI egyszerűen
Fekszi Csaba, Omnit Solutions

Az előadás bemutatja a Pentaho BI platform 4.0 változatának újdonságait, kitérve az interaktív riportolás és analízis, a hatékony dashboard-készítés és az adatelérés kérdéseire.

 
Új komponens a Talend palettán: Starschema SAP Connector
Csillag Péter és Földi Tamás, StarSchema

Az adattárház projektek egyik kritikus feladata az SAP adatok tömeges feldolgozása, kinyerése. A piacon található, gyakran nehézkes, költséges megoldásokra válaszként a Starschema megjelentette saját, nyílt forráskódú megoldását a Talend Open Studio ETL rendszerbe integrálva. Az előadás az érdekes technológiai megoldások mellett a nyílt forráskódú fejlesztések marketing és üzleti modelljének sajátosságaira is koncentrál.

12:15-13:30 Ebédszünet
 
Next Generation Business Analytics with RapidMiner and RapidAnalytics
Ralf Klinkenberg, Rapid-I és Szűcs Imre,United Consult

Az előadás ismerteti a Rapid-I által fejlesztett RapidMiner és RapidAnalytics nyílt forráskódú adatbányászati szoftverek újdonságait és jövőben várható fejlesztési irányvonalakat. Az előadás során több üzleti esettanulmány is bemutatásra kerül a szoftver alkalmazási lehetőségeinek illusztrálására. Az előadás keretében bemutatkozik a United Consult Kft., a Rapid-I hivatalos magyarországi partnere is, amely beszámol a hazai piacon eddig elért eredményekről és a jövőre vonatkozó tervekről.

 
BI rendszer bevezetése – igazodva a kor szelleméhez
Szabó István és Balogh Bálint, Fresenius Medical Care

Az előadás az FMC Magyarország Kft. által bevezetett BI rendszer kiválasztásával, bevezetésével és használatával kapcsolatos tanulságokat ismerteti, kitérve a döntéselőkészítés szempontjaira, a választott technológiákra és a kiépített rendszer legfontosabb jellemzőire.

 
Az ingyen ebéd – az Ingatlan.com BI fejlesztési tapasztalatai
Törzsök Árpád, Arkon Zrt.

Az előadás beszámol arról, hogy milyen tanulságokkal és buktatókkal járt az Ingatlan.com által használt, MySQL, Pentaho ETL és PALO komponensekből álló BI rendszer kialakítása.

15:00-15:20 Kávészünet
 
RapidMiner a TakarékBankban
Frindt Anna és Dr. Palágyi Zoltán, Takarékbank

Az előadás bemutatja, hogy a Takarékbank választása miért esett a RapidMiner nyílt forráskódú adatbányászati szoftverre és hogy milyen feladatokra alkalmazzák, további kitér a használat során szerzett legfontosabb tapasztalatokra.

 
Szabad-e a szabad szoftver? FLOSS üzleti modellek és a kettős licencelés jogi háttere
Dr. Telek Eszter, IPR-Insight

A nyílt forráskódú szoftverlicencelés alapvető jellemzői mellett az előadás bemutatja a FLOSS szoftverek terjesztésére kialakított üzleti modellek licencelési gyakorlatból adódó sajátosságait, valamint kitér arra, hogy a tulajdonosi és a nyílt értékesítési modell keveredése milyen jogi előfeltételek mellett képzelhető el, valamint milyen következményekkel jár.

 
Lego felnőtteknek – nagy adathalmazok kezelése Hadoop technológiákkal
Prekopcsák Zoltán, BME

Az előadás bemutatja, hogy hogyan vált az open source Hadoop keretrendszer a nagy adathalmazok kezelésére és elemzésére szolgáló technológiájává és hogy milyen Hadoop alapú építőkockákat használhatunk egy konkrét BI rendszer kiépítésekor az adattárolástól egészen a fejlett analitikáig?

17:00-18:00 Zárófogadás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.